fül-orr-gégészet fül-orr-gégészet
füldugulás

Fül-orr-gégészetTünetek, okok, kezelések

 

Kezdjük mindjárt a legrosszabbal

Magyarországon minden harmadik felnőtt dohányzik. Ezzel nemcsak a tüdőrák halálozásban értünk el dobogós helyezést Európában, hanem a szájüregi-, garat-, gégerákos betegségeket tekintve is előkelő helyen állunk. Az évenkénti tüdőszűrő vizsgálattal egyenlő fontosságú volna minden dohányosnak, hogy rendszeres fül-orr-gégészeti rákszűrésen is részt vegyen.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a betegségek időben történő felismerése lényegesen nagyobb esélyt ad a teljes gyógyulásra.

A szájüregi-, garat-, gégerák szűrése a nyálkahártyák szabad szemmel történő alapos átvizsgálását jelenti. Nyelvlapoc segítségével a szájüreget, tükörrel periszkópszerűen a garat, gége területét tudjuk átfésülni. A rákszűrés részét képezi a nyak régióinak áttapintása.

Nem gyógyuló szájüregi elváltozás, nyeléskor jelentkező, fülbe sugárzó fájdalom, 3 hétnél tartósabb rekedtség esetén feltétlenül forduljon fül-orr-gégészhez!

Fülfájás, füldugulás

Fülpanaszok esetén fültölcsérrel vizsgáljuk meg a hallójáratot, dobhártyát, néha szükség van ezt kiegészítő, műszeres hallásvizsgálatra.
A leggyakoribb panaszok, fülfájás, füldugulás, fülfolyás egyaránt lehet külsőfül és középfül eredetű, és ennek elkülönítése az első feladat, mert más-más gyógymódot kívánnak.

Felnőttkorban gyakoribb a hallójárat gyulladása, ami helyi kezelést igényel, akár napi rendszerességgel.

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás okoz problémát és ez a fülkürt működésének zavarával függ össze. Hátterében leggyakrabban az ismétlődő arcüreggyulladások állnak, de okozhatja szénanátha is.

Rendelőnkben vizsgálni tudunk egy objektív hallásvizsgáló műszerrel (tympanométerrel), amely komoly segítséget ad a fülbetegségek elkülönítő diagnosztikájához.

Tympanométer

A füldugulást leggyakrabban a hallójáratban rekedt fülzsírdugó okozza. Ez egyszerű, fájdalommentes öblítéssel eltávolítható. Hallójáratunk egyébként öntisztuló, ezért káros, ha vattapálcikával a bemeneti nyíláson túl nyúlunk, mert ezzel csak az esetleg keresztben elhelyezkedő fülzsírt tuszkoljuk befelé. A hallójáratban levő fülzsírnak fontos védő szerepe van - többek között - a kórokozók ellen. Házilag csak a hallójárat bemenetében megjelent fülzsírt szabad kitörölni. Bizonyos esetekben az öntisztulás nem működik, ilyenkor félévente célszerű felkeresni a fül-orr-gégészetet, ahol a kíméletes eltávolítást elvégzik.
Nemcsak külsőfül, hanem középfül eredetű is lehet a füldugulás. Ezt a fül-orr-gégész szakorvos egyszerű vizsgálattal megállapítja, és a kezelést is ennek megfelelően kell megválasztani.

GMP-diagnosztika

A teszt a beszéd feldolgozását, vagyis a beszédészlelést és megértést vizsgálja.

Az elhangzó beszéd feldolgozása három jelentős folyamatra osztható: hallás, észlelés, megértés-értelmezés. Mindháromnak épnek kell lennie ahhoz, hogy a gyermek megfelelően tudja anyanyelvét elsajátítani és használni.

Gyakori probléma, hogy a gyermek gyakran visszakérdez, esetleg nem is reagál az elhangzottakra. Ennek számos oka lehet. Elsőként a halláscsökkenést kell kizárni. Ha ez fül-orr-gégészeti és/vagy hallásvizsgálattal megtörtént, az nem azt jeleni, hogy nincs probléma, csak azt, hogy az oka máshol keresendő.

A GMP tesztsorozat egy standardizált diagnosztikai eljárás, mely a teljes beszédfeldolgozás folyamatát vizsgálja. Viszonylagos rövidsége ellenére is megállapítható vele, hogy a gyermek anyanyelv-elsajátításának folyamata az észlelés/megértés szempontjából életkorának megfelelő-e. Célja az elmaradás vagy zavar helyének, típusának és mértékének felderítése.

A vizsgálat időtartama kb. 30-40 perc, mely függ a gyermek korától illetve együttműködésétől. A feladatok játékosak, változatosak és életkorra szabottak, ezért többnyire nem okoz gondot végigcsinálni a nehezebben leköthető gyermekekkel sem.

A teszt 3-13 éves kor között végezhető el.

Beszédértési zavarra utalhat:

  • gyakori visszakérdezések
  • tanulási nehézségek (írás, olvasás, verstanulás, helyesírás, idegen nyelv elsajátításának területén)
  • magatartási problémák (túlzott játékosság, figyelmetlenség, mesehallgatás kerülése, gyakori félreértések)
  • megkésett, lassú beszédfejlődés

Vizsgálat

Nátha

A nátha lehet bakteriális vagy vírusos erdetű is, a legtöbb problémát a gyermek-közösségekben terjedő, agresszív kórokozókkal történő fertőződés okozza. Gyermekkorban az elhúzódó nátha szövődményeket okoz, és további fertőzőforrást jelent.
A betegséget fenntartó ördögi kör megszakítása komplex kezelést igényel, amelynek csak nagyon ritkán része az antibiotikum kúra vagy az orrmandula kivétele. Egyre többször tapasztaljuk, hogy az antibiotikum kezelés hatástalan, mert a kórokozók ellenállóvá válnak, „megtanulnak” védekezni a gyógyszerrel szemben, ez a rengeteg felesleges antibiotikum szedés eredménye.

Tapasztalatunk szerint nem minden szülő számára egyértelmű, hogy a náthás gyermeket nem szabad közösségbe engedni, hanem otthon kell kezelni az orrváladékot naponta többször, rendszeresen eltávolítva. Az ehhez szükséges porszívós orrszívó, orrspray, hurutoldó szerek, gyógylámpa használata nem óvodai felszerelés és feladat. (Ld. még Náthás a gyermekem)
Többször visszatérő nátha, szövődmények (hörghurut, fülkürthurut, savós középfülgyulladás, orrmandula megnagyobbodás) melléküreg gyulladás talaján alakulnak ki. Ez gyermek-korban az ún. rostasejtek vagy az arcüreg gyulladását jelenti. Ilyenkor a komplex kezelés részeként többször elvégezzük az orrüreg és melléküregek teljesen fájdalommentes öblítését (Proetz-kezelés), amely felszúrás nélkül teszi lehetővé a gyulladásos váladék és vele együtt a kórokozók eltávolítását. Ha a beavatkozás időben történik, gyermekkorban megelőzhető, elkerülhető az orrmandula műtét, hiszen nem alakul ki az orrmandula gyulladásos túltengése.

Mandulagyulladás

A torokban előforduló leggyakoribb betegség a mandulák idült vagy heveny gyulladása. Az idült mandulagyulladás ún. gócként szerepelhet, ami azt jelenti, hogy rejtetten elhelyezkedő gyulladásként az innen a véráramba kerülő kórokozó vagy az általa termelt toxikus anyag sokszor távoli szervben, az izületek, szív, vese, szem, bőr területén második betegséget okozhat. A góckérdés eldöntése gondos mérlegelést igényel, mert így elkerülhetők a feleslegesen elvégzett mandulaműtétek.

Rekedtség, foniátriai vizsgálat, hangterápia

A hang megváltozását, a hang tisztaságának vagy a minőségének, erejének eltérést nevezzük összefoglalóan rekedtségnek. Ha a hangszalag által képzett tiszta hanghoz zörejelemek társulnak, hangképzési zavarnak, diszfóniának nevezzük.

Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy megfázás, torokgyulladás után, ha a rekedtség 3 hét alatt nem szűnik meg, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, mert a háttérben komoly, életveszélyes betegség, daganat is lehet, amelynek korai diagnózisa és kezelése megelőzheti a betegség súlyos kimenetelét. A korán felismert betegség jól, nagy eséllyel és káros következmények nélkül kezelhető. A későn felismert betegség esetleg csak csonkító műtéttel, a beszédhang elvesztésével gyógyítható. Ezért tanácsoljuk, hogy aki hosszú évek óta dohányzik, vagy rendszeresen tömény alkoholt fogyaszt, évente egyszer akkor is jelentkezzen a szakorvosnál rákszűrésre, ha nincs panasza.

Nemcsak azoknak az embereknek lényeges a hang, akik foglalkozás szerűen használják hangjukat, hanem mindenkinek. A rekedtes, halk beszéd megnehezíti az emberek közötti információ átadását. A színészeknek, pedagógusoknak, ügyvédeknek, politikusoknak, rádió és TV bemondóknak, meteorológusoknak minden nap fontos a tiszta, erős beszédhang. Az énekesek már egy kis megfázásnál is érzik, hogy hangerejük, hangszínük megváltozik.

A rekedtség hátterében az esetek egy részében szervi elváltozás, gége vagy hangszalag betegség áll, de sokszor találkozunk olyan betegekkel is, akiknek hangképzési zavara, funkcionális eltérése van. Ennek hátterében legtöbbször a hang túlerőltetése áll. Ha a betegnek dolgoznia kell, hangját nem tudja kímélni, túlerőlteti, ill. helytelen technikával képez hangot. Ilyenkor a hangszalagok záródása nem megfelelő, vagy erőltetett, un. spasztikus hangképzést látunk.

A hang vizsgálatánál megfigyeljük a hangszínezetét, a hangerőfokozás képességét, a hangtartás idejét, a hangindítás és hangmegszakítás jellegét és a beszédhangfekvést. Megállapítjuk a hangterjedelmet és a hangosztályt. Objektív vizsgálattal mérhető a hangintenzitás, hangmező és a hangspektrum.

A hangszalag betegségek közül a polipok, énekes csomók, a megvastagodott hangszalagok un. Reinke ödémás elváltozásának kezelése elsősorban műtéti. A műtéti beavatkozás után is szükség van a hangképzés javítására.

A hangterápia feltétele a beteg együttműködése. Relaxációból, hangképzési gyakorlatokból, a helyes légzés begyakorlásából áll. Ezzel foglalkoznak a foniáter szakorvosok és a logopédus tanárok. A foniáterek fül-orr-gégészeti szakvizsgával rendelkeznek, első lépésben a gége alapos vizsgálatát végzik el. Ez lehet hajlékony eszközös, fiberoszkópos vizsgálat, amivel a szervi elváltozásokat tudják megállapítani, ill. kizárni. A hangszalagok mozgását, záródását speciális stroboszkópos vizsgálattal lehet pontosan diagnosztizálni. Hangterápiával kezelhető a fátyolos, erőtlen hang, az erőltetett hangképzés és a hangszalag bénulásakor kialakuló levegős hang is.

Nyirokcsomó

Gyakori probléma a nyakon újonnan megjelenő, tapintható csomó, vagy meglévő csomó megnagyobbodása. A nyakon elsősorban a fej különböző területeiről elvezető nyirokutak állomásait, a nyirokcsomókat vizsgáljuk. Az elváltozás elhelyezkedése és a tapintási lelet jórészt útbaigazítja a fül-orr-gégészt, de ritkán szükség lehet tűszúrásos szövettani vizsgálatra.

Terápiás eszköztárunk

A megfelelő gyógyszer rendelésén kívül más terápiás lehetőségeket ugyanolyan fontosnak tartunk a betegek fül-orr-gégészeti kezelésénél.

Elsődleges az életmód-, és táplálkozási tanácsadás, az esetleges korábbi gyógymódok figyelembe vétele. Különösen az allergiás betegek esetén kell figyelmet fordítani az allergén elkerülését célzó életmódbeli tanácsokra, amelyeknek betartása bizonyos esetekben feleslegessé teheti a tüneti gyógyszerterápiát.

fül-orr-gégészet
A túlzott antibiotikum rendelésnek hosszú távon káros következményei lehetnek, ezért ezt csak nagyon indokolt esetben javasoljuk.

Szerencsére a fül-orr-gégészet területén széles lehetőség nyílik a különböző lokális kezelésekre. A helyileg alkalmazható gyógyszereken kívül inhalátort, infra-, Bioptron-, és Rhinolight lámpát, és a már említett Proetz-kezelést tudjuk alkalmazni.
A természet tálcán kínálja számunkra a benne fellelhető, immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő „gyógyszerek” széles választékát a gyógynövényektől a vitaminokon át a nyomelemekig.

Egyre növekszik azon betegek száma, akik alternatív terápiában bízva keresik a gyógyulás útját. Ezt - amennyiben a terápiás terv megfelelő szakmai színvonalat képvisel - maximálisan támogatjuk, de igyekszünk óvni betegeinket a nyereségorientált csodatevőktől. A homeopátia alapjainak ismeretében, tanácsokkal tudunk segíteni a hozzánk forduló betegeknek.

Egész embert gyógyítunk

Legyen bármely területre kiterjedő panasza egy betegnek, sohasem kizárólag egy orrot vagy fület kell gyógyítanunk, hanem az egész embert, akinek tünetei szoros összefüggésben állhatnak egymással testi és lelki szinten egyaránt.

Messzemenően támogatjuk a „szelíd” gyógymódot, és valljuk, hogy az egész szervezet immunrendszerének helyrehozatala nélkül nem lehet teljes egy helyi probléma kezelése.

 

fül-orr-gégészet

Fül-orr-gégészet és allergológia másképp - Ju-Med Egészség Centrum - ful-orr-gegeszet .hu - fulorrgegeszet .hu

füldugulás
Copyright 2010-2013
© Ju-Med Egészségcentrum Kft.
Minden jog fenntartva.