Gyógyszerek nélkül szeretne gyógyulni? Jelentkezzen be hozzánk!

Izületi panaszok

Milyen területeken alkalmazható az akupunktúra?

 • Fogyókúra, túlsúly, elhízás kezelése
 • Meddőség kezelése, termékenység fokozás
 • Klimax
 • Migrén, krónikus fejfájás, frontérzékenység
 • Stressz kezelése
 • Alvászavar
 • Allergia
 • Pánikbetegség, szorongás, hangulatzavar, depresszió
 • Szédülés, fülzúgás kezelése
 • Nőgyógyászati problémák
 • Urológiai panaszok (felfázás, inkontinencia, prosztatagyulladás)
 • Reumatikus derék-, váll-, kar-, könyök-, térdfájdalmak csillapítása
 • Sportsérülések kezelése
 • Szenvedélybetegségek (dohányzás, alkohol, drog)

Eredete, története

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) több ezer éves, tapasztalaton, megfigyelésen alapuló gyógykezelési mód, melynek egyik ága az akupunktúra. Pontos keletkezési ideje nem ismeretes, azonban az ásatások szerint már a kőkorszakban is használhattak akupunktúrát, kő-és csonttűk segítségével gyógyították a betegeket. Írott története 2-3000 éves múltra tekint vissza. Klasszikus alapkönyve a Sárga császár belgyógyászati könyve. Az i.sz. VII. században alakult meg az első egyetem, ahol egészen a XX. századig folyt oktatás, belgyógyászatot, gyógynövénytant, masszázst és akupunktúrát tanítottak. 1929-ben a császárság megdöntésével eltörölték a hagyományos orvoslást, majd Mao Ce Tung 1949-ben visszaállította, egységes rendszerbe foglaltatta. Megkezdődött a hagyományos és a modern medicina integrációja. 1975-ben Pekingben megalapítják a Hagyományos Kínai orvoslás Intézetét. Napjainkban, Ázsiában a hivatalos medicina része, - pl. Kínában, a kórházakban akupunktúrás osztályok is működnek-, a nyugati világban inkább komplementer, kiegészítő gyógyászati rendszernek tekintik.

Csi és meridiánok

Alapgondolata

A kínai gondolkodás szerint a szervezetünkben a nem látható csatornákon (meridiánokon) keresztül, - melyek testünk felszínét és belsejét is behálózzák- egyenletes, periodikus áramlás folyik (Qi áramlás). Ennek az áramlásnak meghatározott, napszaki ritmusa van, a csatornákban keringő Qi meghatározott sorrendben, egyik csatornából a soron következőbe áramlik. Ha lelassul a keringés, felgyülemlik, blokk alakul ki, amely hosszabb idejű fennállás esetén betegség formájában jelentkezik. Elképzelhetjük úgy is, mint az áramló folyót, melyen torlasz keletkezik, ezért az áramlás lelassul, hordalékanyagok (méreganyagok) gyűlnek fel benne. A negatív, feldolgozatlan emlékek és érzések, a helytelen életmód a keringő Qi hiányához is vezethetnek. Egy-egy meghatározott helyen bele tudunk avatkozni ebbe a rendszerbe, ezek az akupunktúrás pontok, melyek belső szervekkel is közvetlen kapcsolatban vannak, aktivizálják azok működését. Beindítjuk a Qi keringést, oldjuk a pangásokat, helyreállíthatjuk a szervezet egészséges energetikai keringését, és ez által a működését, testünk öngyógyító folyamatainak támogatása révén.

Mi okozza a betegségeket a hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint?

 • külső ártalmak: forróság, nedvesség, szárazság, hideg, szél. Ide tartoznak még a harapások, csípések, balesetek is, melyeket életünk során elszenvedtünk.
 • belső ártalmak:
  • egészségtelen életmód (késő esti étkezés, kapkodva étkezés, túlzott szellemi munka);
  • fel nem dolgozott érzelmek (szomorúság, félelem, aggodalmaskodás, harag, féltékenység), rossz emlékek.
 • magzati kor, születés körülményei, velünk született alkat.

Hol találhatóak az akupunktúrás pontok?

A XVII. században már eljutottak a ma is érvényes kb. 365 pont feltérképezéséhez tapasztalat és megfigyelés segítségével. Például a leírások szerint bevált módszer volt a Gyomor 36-nak (lábszár) megfelelő akupunktúrás pont masszírozása, így a földművesek és nehéz munkát végzők lábfájdalmai csökkentek. A pontok jól kitapintható helyeken, többek között 1-5 mm nagyságú ér-ideg komplexen, bőrfelszín felé tartó idegvégződésen, izmokat ellátó idegvégződések mellett, csont lyukacskába (foramen) hatoló ideg közelében, illetve trigger pontokon (nyomásérzékeny csomók az izomzatban, Ah-Shi pontok) találhatóak.

Miben más, mint a nyugati orvoslás?

A kínai orvost akkor fizették meg a betegei, ha nem voltak betegek, tehát az volt a jó gyógyító, akinek a páciensei egészségesek voltak. Ebből is látható, hogy óriási jelentősége volt a betegségmegelőzésnek. A nyugati orvoslás elsődleges célja a betegség megszűntetése gyógyszerekkel vagy sebészi módszerekkel. Egy bizonyos panaszra általánosan beváló, jól működő, klinikai vizsgálatokkal alátámasztott gyógyszercsoport ajánlása. Pl.: álmatlanságra altató, székrekedésre hashajtó. A kínai orvoslásban ugyanazon tünet mögött sok betegség mintázat állhat, ezért a kezelés egyénenként változó, nincs egy bevált receptúra (akupunktúrás pontok kombinációja) egy betegségre, hanem mindig egyénileg kell összeállítani, ezért fontos az alapos kikérdezés. Míg a nyugati orvoslás általában egy–egy szervet vizsgál, pl. a szemész a szemet, miközben a betegnek sok más problémája is lehet, a kínai orvoslás holisztikus, az embert minden tünetével együtt teljes egységében látja és gyógyítja. A keleti orvoslás a hangsúlyt a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindítására helyezi, melyhez hozzájárul a mértéktartó élet, rendezett evés-ivás, pihenés-mozgás, gondolkodás-munka – vagyis az életmód. Oki terápiát jelent, a betegséget a gyökerénél ragadja meg és gyógyítja, hiszen egy panaszunk több más működési zavar egységébe illeszthető be és válik érthetővé. De látnunk kell a határait is, például mandulatályogot vagy vakbélgyulladást akupunktúrával gyógyítani nem lehetséges; ilyenkor első a kórházi ellátás!

Mi fog történni a rendelőben?

Akupunktúra kezelés

Az első az alapos, mindenre kiterjedő anamnézis felvétel egy kérdőív segítségével. Talán meglepő, de a kérdések igen sok mindenre kiterjednek, hiszen a kezelés során az egész embert kezeljük minden panaszával együtt. Nem csak az adott tünetre kérdezünk rá, jelentősége van egyéb, a fő problémával látszólag összefüggésbe nem hozható panaszoknak is. (pl.: fejfájás, emésztési zavarok, korábbi műtétek, gyulladások) Egy elég részletes adatlapot kell kitölteni a panaszokról és az általános állapotról. Előzetesen kivizsgált panaszokkal érdemes az akupunktúrás rendelésre jönni. Például a fejfájás hátterében akár agydaganat is állhat, ezért az előzetes ideggyógyászati kivizsgálás elengedhetetlen! Majd következik az egész test megtekintése, a nyelvdiagnosztika, mely a Qi keringés zavarainak diagnosztikájához hozzátartozik. Először hanyatt, majd háton fekve történik a kezelés, igen vékony steril akupunktúrás tűkkel. 10-15 tűszúrás történik, kb. 20 percet marad a tű a beszúrt helyen. Összesen kb. 40 percet vesz igénybe a teljes kezelés.

A meginduló áramlás érzékelhető, van, aki melegséget, kellemes ellazulást, bizsergést, könnyed, lebegő érzést vagy feltöltődést érez kezelés közben, illetve után. Friss panaszok esetén heti 2 alkalom javasolt, elhúzódó régi tünetek esetén heti 1 alkalommal érdemes kezelni, majd fokozatosan abbahagyni a kezelést, 2 hetente majd havonta. Lézerakupunktúra kisgyermekeknek javasolt. Kevésbé erős stimulációt jelent a tűhöz viszonyítva, de mivel ebben a korban még nincsenek rögzült pangások a szervezetben, ezért hatékony terápiát nyújthat.

Gyógyszerek nélkül szeretne gyógyulni? Jelentkezzen be hozzánk!