Rekedtségben, vagy egyéb hangképzési zavarban szenved? Jelentkezzen be hozzánk!

Mivel foglalkozik a hangdoktor, mi a foniátria?

Foniátria

Az ember egyik legfontosabb eszköze

Az emberi kommunikáció legfontosabb tényezője a beszéd. Ez az, ami megkülönbözteti az embert minden más élőlénytől, mert beszélni, a gondolatait kifejezni csak mi emberek tudunk. Amennyiben a beszéd szerve, a gége működése megváltozik, ez nemcsak testi, de lelki bajok forrása is lehet. 

Mi a rekedtség?

A hang megváltozását, a hang tisztaságának vagy a minőségének, erejének eltérést nevezzük összefoglalóan rekedtségnek. Ha a hangszalag által képzett tiszta hanghoz zörejelemek társulnak, hangképzési zavarnak, diszfóniának nevezzük.

Amire mindenképp figyelnie kell

Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy megfázás, torokgyulladás után, ha a rekedtség 3 hét alatt nem szűnik meg, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, mert a háttérben súlyos, életveszélyes betegség, daganat is lehet, melynek korai diagnózisa és kezelése megelőzheti a betegség súlyos kimenetelét. A korán felismert betegség jól, nagy eséllyel és káros következmények nélkül kezelhető. A későn felismert betegség esetleg csak csonkító műtéttel, a beszédhang elvesztésével gyógyítható. Ezért tanácsoljuk, hogy aki hosszú évek óta dohányzik, vagy rendszeresen tömény alkoholt fogyaszt, évente egyszer akkor is jelentkezzen a szakorvosnál rákszűrésre, ha nincs panasza.

Rendkívül elterjedt probléma

Nemcsak azoknak az embereknek lényeges a hang, akik foglalkozás szerűen használják hangjukat, hanem mindenkinek. A rekedtes, halk beszéd megnehezíti az emberek közötti információ átadását. A színészeknek, pedagógusoknak, ügyvédeknek, politikusoknak, rádió és TV bemondóknak, meteorológusoknak minden nap fontos a tiszta, erős beszédhang. Az énekesek már egy kis megfázásnál is érzik, hogy hangerejük, hangszínük megváltozik. 

Mi válthatja ki?

Többek között:

  • gége betegség
  • hangszalag betegség
  • hangképzési zavar

A rekedtség hátterében az esetek egy részében szervi elváltozás, gége vagy hangszalag betegség áll, de sokszor találkozunk olyan betegekkel is, akiknek hangképzési zavara, funkcionális eltérése van. Ennek hátterében legtöbbször a hang túlerőltetése áll. Ha a betegnek dolgoznia kell, hangját nem tudja kímélni, túlerőlteti, ill. helytelen technikával képez hangot. Ilyenkor a hangszalagok záródása nem megfelelő, vagy erőltetett, ún. spasztikus hangképzést látunk.

 

A vizsgálat menete

A hang vizsgálatánál megfigyeljük a hang színezetét, a hangerőfokozás képességét, a hangtartás idejét, a hangindítás és hangmegszakítás jellegét és a beszédhangfekvést. Megállapítjuk a hangterjedelmet és a hangosztályt. Objektív vizsgálattal mérhető a hangintenzitás, hangmező és a hangspektrum. 

A hangszalag betegségek közül a polipok, énekes csomók, a megvastagodott hangszalagok ún. Reinke ödémás elváltozásának kezelése elsősorban műtéti. A műtéti beavatkozás után is szükség van a hangképzés javítására.

A hangterápia feltétele a beteg együttműködése. Relaxációból, hangképzési gyakorlatokból, a helyes légzés begyakorlásából áll. Ezzel foglalkoznak a foniáter szakorvosok és a logopédus tanárok. A foniáterek fül-orr-gégészeti szakvizsgával rendelkeznek, első lépésben a gége alapos vizsgálatát végzik el. Ez lehet hajlékony eszközös, fiberoszkópos vizsgálat, amivel a szervi elváltozásokat tudják megállapítani, ill. kizárni. A hangszalagok mozgását, záródását speciális stroboszkópos vizsgálattal lehet pontosan diagnosztizálni. Hangterápiával kezelhető a fátyolos, erőtlen hang, az erőltetett hangképzés és a hangszalag bénulásakor kialakuló levegős hang is.

Rekedtségben, vagy egyéb hangképzési zavarban szenved? Jelentkezzen be hozzánk!