Szüntesse meg a fülpanaszait! Jelentkezzen be hozzánk!

Hogyan vizsgáljuk ki a fülpanaszok okát?

Fülpanaszok

Fülpanaszok esetén fültölcsérrel vizsgáljuk meg a hallójáratot, dobhártyát, néha szükség van ezt kiegészítő, műszeres hallásvizsgálatra.

A leggyakoribb panaszok, fülfájás, füldugulás, fülfolyás egyaránt lehet külsőfül és középfül eredetű, és ennek elkülönítése az első feladat, mert más-más gyógymódot kívánnak.

Felnőttkorban gyakoribb a hallójárat gyulladása, ami helyi kezelést igényel, akár napi rendszerességgel.

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás okoz problémát és ez a fülkürt működésének zavarával függ össze. Hátterében leggyakrabban az ismétlődő arcüreggyulladások állnak, de okozhatja szénanátha is.

Rendelőnkben vizsgálni tudunk audiométerrel, és egy objektív hallásvizsgáló műszerrel (tympanométerrel), amely komoly segítséget ad a fülbetegségek elkülönítő diagnosztikájához.

Mik a leggyakoribb fülpanaszok? 

Füldugulás

A füldugulást leggyakrabban a hallójáratban rekedt fülzsírdugó okozza. Ez egyszerű, fájdalommentes öblítéssel eltávolítható. Hallójáratunk egyébként öntisztuló, ezért káros, ha vattapálcikával a bemeneti nyíláson túl nyúlunk, mert ezzel csak az esetleg keresztben elhelyezkedő fülzsírt tuszkoljuk befelé. A hallójáratban levő fülzsírnak fontos védő szerepe van - többek között - a kórokozók ellen. Házilag csak a hallójárat bemenetében megjelent fülzsírt szabad kitörölni. Bizonyos esetekben az öntisztulás nem működik, ilyenkor félévente célszerű felkeresni a fül-orr-gégészetet, ahol a kíméletes eltávolítást elvégzik.

Nemcsak külsőfül, hanem középfül vagy belsőfül eredetű is lehet a füldugulás. Ezt a fül-orr-gégész szakorvos egyszerű vizsgálattal megállapítja, és a kezelést is ennek megfelelően kell megválasztani.

Fülfájdalom

A fülkagyló sérülésén kívül a fülfájdalom leggyakoribb oka a külső- vagy a középfül gyulladása.  A külső hallójárat gyulladása igen fájdalmas, gyakran láztalan betegség. Legjellemzőbb panasz a fülkagyló, különösen a hallójárat porc nyomásérzékenysége. A heveny középfülgyulladás gyakrabban jár lázzal, kisgyermekkorban gyakoribb, míg a hallójárat gyulladás felnőttkorban jellemző inkább.

A fülfájdalom nem minden esetben fülbetegség jele. Nagyon gyakran egyszerűen a fülbe sugárzó fájdalomról van szó: fog, torok, mandula, de még nyakcsigolya eltérés is okozhat fülbe sugárzó fájdalmat.

Fül váladékozása

Amennyiben a váladékozás a hallójárat felől észlelhető, ennek pontos - belső - eredete csakis alapos fülészeti vizsgálattal tisztázható. A váladék lehet áttetsző, sűrűbb, nyákos, véres, gennyes, bűzös vagy szagtalan, és különböző gyógymodot igényel aszerint, hogy pontosan honnan is származik.

Hirtelen halláscsökkenés

Hirtelen bekövetkező, többnyire egyoldali, nyilvánvaló ok nélküli halláscsökkenés. Mértéke az enyhétől egészen a süketségig fokozódó lehet.Fülzúgás, szédülés is kísérheti. Leggyakoribb okai ér eredetű, véráramlási, vérkeringési zavarok, vírusfertőzés, zajártalom.

Fülzúgás

A fülzúgás lehet akut vagy krónikus, folyamatos, vagy periodikusan visszatérő, egészen különboző hangélmény: magas csengő hang, mély búgás, sistergés, dobolás, kattogás stb.

A fülzúgás nem egy önálló kórkép, hanem sokféle különböző betegség kísérő tünete lehet. Éppen ezért fülzúgás esetén, ha azt - a fül-orr-gégészeti vizsgálat alkalmával - nyilvánvaló fülészeti betegség nem indokolja, több területre kiterjedő kivizsgálást kezdeményezünk. Szív-, érrendszeri, központi idegrendszeri, nyaki gerinc, psziches problémák is állhatnak a háttérben.

 

Szüntesse meg a fülpanaszait! Jelentkezzen be hozzánk!