Több mint két hete küzd náthás tünetekkel? Jelentkezzen be hozzánk!

Nátha

Nátha és nátha között van különbség?

Típusok

Laikusként sokszor nehéz különbséget tenni az egyes nátha típusok között. Az allergiás nátha más kezelést igényel, mint a légúti fertőzések, vagy a megfázás.

A cseppfertőzéssel terjedő nátha lehet bakteriális vagy vírusos eredetű is, a legtöbb problémát a gyermek-közösségekben terjedő, agresszív kórokozókkal történő fertőződés okozza.

Komplex kezelés

A betegséget fenntartó ördögi kör megszakítása komplex kezelést igényel, amelynek csak nagyon ritkán része az antibiotikum kúra vagy az orrmandula kivétele.

Amikor az antibiotikum sem segít

Egyre többször tapasztaljuk, hogy az antibiotikum kezelés hatástalan, mert a kórokozók ellenállóvá válnak, „megtanulnak” védekezni a gyógyszerrel szemben, ez a rengeteg felesleges antibiotikum szedés eredménye.

A nátha gyermekeknél

Tapasztalatunk szerint nem minden szülő számára egyértelmű, hogy a náthás gyermeket nem szabad közösségbe engedni, hanem otthon kell kezelni az orrváladékot naponta többször, rendszeresen eltávolítva. Az ehhez szükséges porszívós orrszívó, orrspray, hurutoldó szerek, gyógylámpa használata nem óvodai felszerelés és feladat. (Ld. még Náthás a gyermekem)

Egyszerű nátha, de komoly szövődmények?

Az elhúzódó nátha veszélyei

Gyermekkorban az elhúzódó nátha szövődményeket okoz, és további fertőzőforrást jelent. Többször visszatérő nátha, szövődmények (hörghurut, fülkürthurut, savós középfülgyulladás, orrmandula megnagyobbodás) a melléküreg gyulladás talaján alakulnak ki. Ez gyermekkorban az ún. rostasejtek vagy az arcüreg gyulladását jelenti.

Teljesen fájdalommentes

Ilyenkor a komplex kezelés részeként többször elvégezzük az orrüreg és melléküregek teljesen fájdalommentes öblítését (Proetz-kezelés), amely felszúrás nélkül teszi lehetővé a gyulladásos váladék és vele együtt a kórokozók eltávolítását.

A megelőzés ereje

Ha a beavatkozás időben történik, gyermekkorban megelőzhető, elkerülhető az orrmandula műtét, hiszen nem alakul ki az orrmandula gyulladásos túltengése.

 

Több mint két hete küzd náthás tünetekkel? Jelentkezzen be hozzánk!