Kiváncsi, hogy mire allergiás? Jelentkezzen be hozzánk allergiatesztre!

Alapelvek

Az allergiás betegségek hatékony kezelésének első lépése, hogy kiderüljön, pontosan mire allergiás a beteg.

Milyen lehetőségek vannak?

Manapság egyszerű és pontos tesztelési lehetőségeink vannak, habár, tudni kell, hogy a tesztek érzékenysége egyik módszer esetén sem éri el a 100%-ot. Lehet olyan allergiás beteg, akinél soha, egyik reakció sem válik pozitívvá, mégis, határozottan allergiás betegségre utalnak a tünetei.

A másik nagyon lényeges tudnivaló, hogy az allergiás betegségre utaló panaszok, tünetek nélküli allergiatesztelés teljesen hiábavaló. A teszt pozitivitása - tünetek nélkül - csak az adott ellenanyag jelenlétét jelzi, nincsen terápiás következménye.

Allergiás betegség diagnózisának felállításához, kezeléséshez mind a részletes kórtörténet, mind a betegvizsgálat, mind a teszt eredményének ismerete szükséges.

Kétféle tesztelési lehetőség

Az allergia kimutatására kétféle tesztmódszer létezik: bőrteszt vagy vérteszt.

Allergia bőrteszt

A bőrteszt

A bőrtesztet allergológus szakorvos végzi. A gyanúsított allergéntől függően az alkar vagy a hát bőrén tesztelünk. Légúti és ételallergéneket az alkar bőrén, kis műanyag lándzsával megsértve a bőr legfelületesebb rétegét, 20 perces reakcióidővel tesztelhetünk. EZ azt jelenti, hogy 20 perc alatt már látható is az eredmény.

Kémiai anyagokat (tartósító-, színezék-, fogászati-, illatanyag, stb.) a hát bőrére ragasztott tapaszokra cseppentve több napos leolvasási idővel tesztelhetünk.

A bőrtesztet gátolhatják bizonyos gyógyszerek, ezért a teszt elvégzése előtt az allergológust tájékoztatni kell az aktuálisan beszedett gyógyszerekről. A bőrteszt "szúrásai" apró csípések, a pozitív reakció szúnyogcsípés-szerű, viszkető csalángöb lesz.

A vérteszt

A vértesztet laboratórium végzi, vérvétel szükséges hozzá. Ételeket, légúti allergéneket (pollenek, poratka, penész, állati szőr), méh-, darázsmérget és gyógyszereket Az eredmény a kiértékelést követően a laboratórium közli. Vértesztre akkor lehet szükség, ha a bőrteszt nem végezhető el:

  • a beteg bőrreakciót gátló gyógyszert szed, ami nem függeszthető fel,
  • a tesztelendő bőrfelület nem egészséges (pl. ekcéma vagy pikkelysömör),
  • erős allergénnel történő tesztelés, ami nagy eséllyel válthat ki túl erős reakciót
  • csecsemők, kisgyermekek esetében egy szúrással sokkal több allergén tesztelhető, mint néhány próba a kicsi bőrfelületen
  • várandós páciens esetében

Mit jelent az eredmény?

Akár bőr, akár vértesztet végzünk, az eredmény önmagában semmit sem magyaráz. Bármely eredményt csak a beteg kórtörténetével együtt szabad értékelni. Ezért is fontos, hogy a tesztelést a témában jártas allergológus szakorvos végezze.

Biztosra menne?

Ma már Magyarországon is elérhető az úgynevezett molekuláris allergia diagnosztika. Ennek során a pozitív bőr- vagy vértesztet követően lehetőségünk van további laboratóriumi tesztet végeztetni, amellyel molekuláris szintig pontosíthatjuk a panaszt okozó allergént. Ezzel prognosztizálhatjuk az allergiás betegség lefolyását, illetve kijelölhetjük az immunterápiás kezelésre alkalmas pácienseket.


Kiváncsi, hogy Ön mire allergiás? Jelentkezzen be hozzánk allergiatesztre!