Fül-orr-gége problémájának nem találják az okát? Jelentkezzen be hozzánk!

Mit jelent az endoszkópia?

Befelé nézünk

Az endoszkópia („befelé nézés”) az orvosi képalkotás egyik fontos eszköze, melynek segítségével testüregeinkről, belső járatainkról jutunk információkhoz, illetve különböző gyógyászati beavatkozásokat tudunk elvégezni. Ellentétben számos képalkotó technikával, itt az eszközt közvetlenül a szervbe juttatjuk a diagnosztikus, vagy éppen terápiás cél érdekében.

Az endoszkóp több részből tevődik össze:

  • egy hajlékony, vagy rigid csőből
  • egy megvilágító apparátusból, mely fényt juttat az adott szervbe
  • lencserendszer- ezek segítségével jut a legbelső tárgylencséről a vizsgáló szeménél elhelyezkedő lencséhez a (nagyított) kép
  • szemlencse, vagy videomonitoros rendszer, ahol megjelenítődik a kép

Hogyan történik a vizsgálat?

Orrtükrözés

Orrüreg tükrözés

Fekvő vagy ülő helyzetben, az orrnyálkahártya előzetes érzéstelenítése után vezetik be az orrüregbe a merev vagy hajlékony falú endoszkópot. Ezen a nagyító optikán keresztül, szem ellenőrzése mellett vizsgálják az orrkagylókat, az orrsövényt, a melléküregek bejáratát és az orrüreget bélelő nyálkahártyát, valamint, tovább vezetve az optikát, láthatóvá válik az orrgarat is.

Az endoszkóp nemcsak vizsgálatra ad lehetőséget, hanem kisebb műtéti beavatkozások is elvégezhetők segítségével.

Mire való a vizsgálat és mikor van ilyen vizsgálatra szükség?

Orron keresztül

Az endoszkópia során megtekinthető az orrsövény, az orrüregi járatok, illetve az orrgarat, torok kerül látótérbe, továbbá gégénél található hangszalagok, illetve bármilyen kóros elváltozás is: orrpolipok, elzáródások, sérülések. Az orrendoszkópia alapvető fontosságú vizsgáló eljárás az orrlégzési zavarok eredetének tisztázására. Mivel az optika segítségével közelről vizsgálható az arcüregek nyílása körüli tájék, fontos információval szolgálhat a melléküreg gyulladásokat kiváltó okokkal kapcsolatosan. Lehetőség nyílik szövetek, váladék mintavételére, segítségével felderíthető lehet gyakori orrvérzés, horkolás, zajos légvétel oka.

Szájon keresztül

Az orron levezetett hajlékony cső mellett a gége szájon át is vizsgálható, merev csövű laringoszkóp segítségével- így e két módszerrel detektálható gyulladásos állapot, szűkületek, kideríthető köhögés, vérzés, hosszabb ideje fennálló gombócérzés, hangképzési problémák, rekedtség eredete és – műtői körülmények között - lehetőség nyílik szövettani mintavételre, biopsziára.


Fülön keresztül

Otoszkóppal vizsgálható a fül külső hallójárata egészen a dobhártyáig- ez utóbbi alapos áttekintése információkat adhat a középfülben végbemenő folyamatokról is. Az endoszkópos vizsgálat során gyulladásos állapotok, idegentestek, elzáródások, dobhártya-abnormalitások, annak átszakadása is észlelhető.

Mi a teendő a vizsgálat előtt?

Amennyiben csak diagnosztikus céllal történik az endoszkópos vizsgálat, akkor előzetes teendő nincsen.

Milyen veszélyei vannak a vizsgálatnak?

  • Az endoszkópia biztonságos beavatkozásnak tekinthető, esetleges következmény lehet rövid ideig tartó orrvérzés, orrüregi diszkomfort-érzet, köhögés.
  • A vizsgálat rendszerint inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas. Utána az esetek egy részében kisebb-nagyobb vérzés felléphet.

Összességében elmondható, hogy az endoszkópos vizsgálatok biztonságos, megbízható, fontos információtartalommal bíró beavatkozások. Tolerálhatóak és gyorsan elvégezhetőek, használatukkal egyszerre juthatunk diagnózishoz és kezelhetjük célzottan a pácienseket.

 

Fül-orr-gége problémájának nem találják az okát? Jelentkezzen be hozzánk!