Óvja meg gyermekét a nátha szövődményeitől! Jelentkezzen be hozzánk!

Ami rajtunk, szülőkön múlik, avagy „kisfiamnak csak az orra folyik”

A kisgyermekkor leggyakoribb problémája

Édesanyaként és fül-orr-gégészként tudom, hogy a beteg gyermekkel orvoshoz forduló szülők a rendelők „nagyüzemében” nem mindig kapnak elegendő tanácsot a betegség kezeléséhez, vagy egyszerűen izgatottságukban félreértik az ott hallottakat. A kisgyermekkor leggyakoribb megbetegedései a felsőlégúti hurutok, ezért ezekkel kapcsolatban szeretnék néhány alapvető problémát és gyakori félreértést tisztázni.

Óvjuk gyermekeinket!

Számomra lehangoló, hogy manapság, ha egy kisgyermek közösségbe kerül, az többnyire egyet jelent a hónapokig, esetleg évekig tartó, szinte folyamatos betegeskedéssel. Ennek számtalan ismert, és sok, még felderítésre váró oka lehet. A légúti betegségek gyakoribbá válásában bűnbak a nagyarányú környezetszennyezés. Tény az is, hogy gyermekeink immunrendszere még fejletlen, ezért könnyebben megbetegszenek. Sajnos, antibiotikum tartalmú gyógyszerek gyakori rendelésével mi orvosok nem segítjük a gyermek természetes védekezőrendszerének megerősödését. Ezek a tudományos fórumokra való vitatémák, de vannak vitán felül álló tényezők, melyek az otthoni ápolásra vonatkoznak.

Hogyan is indul és zajlik a betegség?

Nátha

Honnan lehet egyből felismerni?

Gyermekünk megfertőződik, náthás lesz: folyik, bedugul az orra, esetleg hőemelkedése, láza lehet. Ha a betegség vírusfertőzéssel indult, akkor nagy valószínűséggel követni fogja azt bakteriális felülfertőződés, mivel ennek kellő talaja a pangó váladék, amit a kisgyermek önerejéből nem képes teljesen kifújni az orrából. Baktériumok jelenlétét mutatja a vízszerű orrváladékot felváltó sárgás-zöldes váladék, azaz a gennyes nátha kialakulása. Ez gyakorlatilag már az orrmelléküregek – kisgyermekkorban az ún. rostasejtek – gyulladását is jelenti, innen pótlódik a nagy mennyiségű váladék.

Könnyen terjed

Mivel az orr, orrmelléküregek, orrgarat, garat, gége, légcső, hörgők  között semmilyen sorompó nem állja útját, a fertőzés az orrból könnyen átterjedhet a többi anatómiai helyre.(Egészen elhanyagolt esetekben – ma már szerencsére ritkán – további szemüregi, koponyaűri, idegrendszeri szövődmények keletkezhetnek.)

Különböző szövődmények

Gyakoribb szövődmény a középfülgyulladás, orrmandulagyulladás, a náthás gyermek pár nap után köhögni kezd, hörghurut, esetleg tüdőgyulladás alakul ki. Az orrmandula a gyakori hurutok miatt megnagyobbodik, orrlégzési nehezítettséget, fülpanaszokat okoz. A lenyelt váladék gyomor-bélhurutot, hasmenést eredményezhet. Ezek a betegségek már a szervezet általános állapotának romlásához vezetnek, csökken az ellenállóképesség, vagyis fogékonyabb lesz további betegségekre, és nehezebben lábal ki belőlük a gyermek. Kialakul tehát az ördögi kör a gyakorta visszatérő betegségekkel.

Mit tegyünk, hogy kitörhessünk az ördögi körből?

Forduljunk gyermekorvoshoz!

Természetesen fogadjuk meg a gyermekorvos tanácsait, és feltétlenül kérdezzünk vissza, ha valami nem világos a gyermek betegségével vagy a kezeléssel kapcsolatban!

A megelőzés a kulcs

Íme egy kis „receptkiegészítés” azokról a dolgokról, amiket sokszor nem vesznek elég komolyan a szülők:

A betegség elleni küzdelemnek minden esetben a megelőzéssel kell kezdődnie. Legeslegkorábban az édesanyák alapozhatják meg gyermekük egészséges fejlődését a terhesség alatti egészséges életmóddal, majd az anyatejes táplálással.

Fontos védekezőanyagok

Nagyon lényeges, hogy a szoptatás során védekezőanyagok jutnak a csecsemő szervezetébe, valamint kialakulnak a legoptimálisabb anatómiai viszonyok az orrgaratban. Később is ügyelni kell a helyes táplálkozásra, gyermekkorban a vegetáriánus étrend – véleményem szerint – nem elfogadható. Közösségbe járó gyermeknek adhatunk immunerősítő szereket is (Echinacea, Béres-csepp, Aloe vera, gyógynövények stb.), de a legfontosabb, hogy minél több időt töltsön gyermekünk a friss levegőn.

Az otthoni kezelés fontossága

Fertőzést nemcsak közösségbe került betegtől lehet kapni, hanem a nem kellően tiszta uszoda, ill. strandvízből is.
Ha már náthás lett a gyermek, akkor mihamarabb kezdjünk hozzá az otthoni kezeléshez! Amint már említettem, a gyerekek kb. 5-6 éves korukig biztosan nem fújják ki kellően az orrukat, és ez további szövődményekhez vezethet. A leghatékonyabb és mellékhatásmentes gyógymód a kórokozókkal teli orrváladék eltávolítása.

Orrszívó porszívó

Ez otthon az orrszívó (patikákban kapható, porszívóhoz csatlakoztatható) használatával lehetséges. A szívás ún. megszakított-folyamatos módon történjen, azaz az egyik orrnyílásba helyezve a szívót, azt 1-2 másodpercenként elvesszük, majd visszahelyezzük. A szívás gyakoriságára vonatkozóan nincs szabály, gondoljunk csak arra, hogy mi hányszor fújunk orrot egy nátha alkalmával! Az orrszívás mellett természetesen gyakoroltassuk a gyermekkel az orrfújást is: szájon át nagy légvétel, száj becsukása, és a féloldali orrfelet befogva hirtelen kifújjuk az orrot. Az orrváladék oldására és a nyálkahártya lohasztására legjobb a kombinált összetételű orrspray és azt mindig orrtisztítás után alkalmazzuk! Minden náthában kiváló segítőtárs a tisztításhoz a tengervíz oldatot tartalmazó orrspray.

Amire mindenképp figyelnie kell:

  • A lázat 38° alatt nem tartjuk csillapítandónak, ugyanis a láz is fontos része a szervezet saját védekező reakciójának.
  • Amennyiben az orvos antibiotikumot írt fel, azt az előírt mennyiségben és ideig kell szedni, különben többet ártunk vele, mint használunk.
  • Sűrű váladékok, alsóbb légutak érintettsége esetén nagyon fontosak a különböző hurutoldó gyógyszerek, patikai vagy gyári készítmények, hiszen segítenek kiüríthetővé tenni a kóros váladékot.

Fül-orr-gége orvos

A középfülgyulladásról

Külön nagy téma a középfülgyulladás kérdése, aminél arra szeretnék kitérni, hogy szintén fontos az idejében elkezdett kezelés, mert a szövődmények lehetősége itt is fennáll, és bizony az ép hallás megőrzése elsőrendű cél. A váladék kiürítésének szükségessége erre az esetre is vonatkozik, ezért kerül sor szükség esetén „fülfelszúrásra”. Gondoljunk bele, milyen kellemetlen a bőrünkön egy feszülő, gennyes pattanás! Helye leggyorsabban úgy gyógyul, ha tartalma kiürítésre kerül.

Lényegében ugyanez a helyzet gennyes középfülgyulladásnál is. Teljesen indokolatlan az  a tévhit, hogy akinek egyszer felszúrják a fülét, annak ettől aztán gyakrabban kell majd újra felszúrni. A gyermekek nagy részének soha nincs, vagy egy-kétszer van fülproblémája. Akinek sűrűbben kell látogatni a fülészetet, az egyszerűen valamilyen oknál fogva hajlamosabb az ismétlődő középfülgyulladásra, és nem a legelső fülfelszúrás indít el valami kóros folyamatot.

Lényegében ugyanez vonatkozik az arcüregöblítés esetére is. A különbség csak az, hogy az arcüregek öblítése megoldható felszúrás nélkül is, a természetes nyílásokon keresztül, az ún. Proetz-kezeléssel.

Lábadozás

A lázhoz visszatérve említeném meg, hogy az első láztalan napon nem tekinthető még gyógyultnak a gyermek. Szervezete biztosan legyengült, nagy energiát emésztett fel a betegséggel való küzdelem. Fordítsunk időt az otthoni lábadozásra, különben elkerülhetetlen lesz az ördögi kör!

A gyermekéről van szó, menjen biztosra!

Feltétlenül szólnom kell a természetes gyógymódokról, amelyek szakavatott kezekben hasznos kiegészítői a kezelésnek. Hangsúlyozom a szakavatottságot, mert sajnos felbukkannak ál-természetgyógyászok, akiket kizárólag a kezelésekért elkérhető magas díj motivál. Az a minimum, hogy az illetőnek névtáblája, azon feltüntetett tevékenysége legyen, és semmiképpen ne fogadjunk el jelöletlen üvegben, dobozban „gyógyszert”, mindig pontosan kell tudnunk, hogy mi az a szer, amit javasoltak.

Kedves Szülők! Nemcsak saját gyermekünk, hanem a közösségbe járó többi gyermek egészsége érdekében is, a mi felelősségünk, hogy teljesen, tökéletesen meggyógyítsuk az orrban kialakult fertőzéseket, mert van, ami rajtunk, szülőkön múlik...

 

Óvja meg gyermekét a nátha szövődményeitől Jelentkezzen be hozzánk!