Azonnali megoldásra van szüksége? Jelentkezzen be hozzánk!

Mi az allergia?

Amikor saját védelmi rendszerünk túlreagál

Egyes emberek immunrendszere furcsán működik. Ahelyett, hogy csakis az ártó környezeti tényezőkkel szállna hadba, a szervezet számára ártalmatlan "idegenekkel" szemben is felveszi a fegyvert, mint például a házipor, virágporok, egyes étel összetevők. Ilyenkor beszélhetünk allergiás reakcióról. Az allergia az immunrendszer túlérzékenysége az allergéneknek nevezett kiváltó anyagokkal szemben.

Egyre gyakoribb probléma

Az elmúlt húsz évben az allergiás betegek számának drámai növekedését észleltük Európa-szerte. Felmérések szerint csak a betegek egynegyede kap megfelelő kezelést panaszaira. Allergológiai szakrendelésre csak minden tizedik beteg jut el, pedig a helyes diagnózis és a korai terápia csökkentheti vagy megelőzheti a súlyosabb egészségkárosodást.

Miért lesz valaki allergiás?

Mi miatt alakulhat ki?

A világszerte végzett intenzív kutatások ellenére továbbra sem tisztázottak az allergiás betegségek kialakulásához vezető tényezők. Az allergiás hajlam örökölhető. Allergiás szülők gyermekének nagyobb valószínűséggel lesz túlérzékeny immunrendszere, mint annak, akinek a családjában nem fordult elő allergia. Tudjuk, hogy az allergia kiváltásához és fenntartásához az allergén jelenléte szükséges.

Hogy védekezzünk?

Az allergén elkerülése nem jelenti a betegség gyógyulását, hiszen az allergénnel történő újabb találkozás alkalmával akár igen heves, halálos allergiás reakció is kialakulhat. Tény, hogy a nyugati, ipari társadalmakban növekvő tendenciát mutat az allergiás betegségben szenvedők száma. Ezzel kapcsolatban korábbi vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a jobb életkörülmények, a túlzott higiénia vezethet az allergiás betegségek kifejlődéséhez.

Bizonyíték

Ezt a teóriát alátámasztja, hogy falusi, állat-, és természetközeli körülmények között élő gyermekek között kevesebb az allergiás beteg. Az is kimutatható, hogy testvérek közül a fiatalabbak egyre kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak, köszönhetően annak, hogy egészen születésüktől fogva már ki vannak téve a nagyobb testvérektől származó fertőzéseknek, azaz természetes módon erősödik immunrendszerük.

Melyek az allergiás betegségek?

Hol jelentkezhet?

Az allergiás betegségek során sok szervünk érintett lehet, az első vonalban a bőr és a nyálkahártyák elváltozásai a leggyakoribbak. A legfőbb allergiás betegségek a szénanátha, allergiás kötőhártyagyulladás, asthma bronchiale, atópiás ekcéma, csalánkiütés, kontakt ekcéma és az anafilaxiás sokk, amely életet veszélyeztető allergiás reakció. Az orrnyálkahártya betegsége a szénanátha, az alsó légúti nyálkahártya allergén terhelése pedig asthmát okozhat az allergiás betegekben. Minthogy légutaink egységes rendszert alkotnak, ezért ezek a betegségek sem függetlenek egymástól.

Van kapcsolat az allergia és az asthma között?

Majdnem minden második szénanáthásnak asthmára utaló tünetei is vannak, és az asthmások kb 80 százaléka szénanáthás is egyben. Genetikai tényezők állnak a hátterében annak, hogy a gyermek-, fiatalkorban kifejlődő légúti allergiát bizonyos esetekben csecsemőkorban megelőzi az allergiás bőrbetegség, az atópiás ekcéma. Ezt nevezzük "atópiás menet"-nek.

Egyféle allergiás reakció létezik?

Nem, az allergológusok négyféle reakciótípust különböztetnek meg, ezek közül kettő a leggyakoribb:

  • azonnali vagy gyors típusú reakció esetén az allergénnel történő találkozást követően, perceken belül kialakulnak a tünetek. Pollenek, ételek, rovarcsípés, poratka, penészgomba válthatnak ki gyors választ. Ilyen tünetek: csalánkiütés, viszketés, orrfolyás, szemvörösödés, nyálkahártya duzzanat, ödéma, hörgőszűkület, vérnyomásesés
  • késői típusú reakció esetén 24-72 óra alatt fejlődik ki a reakció, azaz a tünetek kialakulásához több idő kell. Allergiás bőrgyulladás, pl. ekcéma, kontaktdermatitis alakulhat ki vegyi anyagokkal (gyógyszerek, tisztítószerek, kozmetikumok stb.), fémekkel történő érintkezés következtében. Általában ebbe a csoportba tartoznak a foglalkozásuk kapcsán bizonyos anyagok hatásának rendszeresen kitett, majd allergiásan megbetegedő páciensek.

Hogyan gyógyítjuk az allergiát?

Személyre szabott kezelés

Allergológiai szakrendelésünkön a gyógyítás során elsődleges cél, hogy az idő előrehaladtával a betegség elmélyülését megakadályozzuk, ugyanis az asthma kifejlődésével az alsó légutak szerkezete, és ezáltal funkciója is visszafordíthatatlanul károsodik. Egy asthmás roham pedig életet veszélyeztető állapot lehet. A kezelési terv felállítása minden beteg esetében egyéni.

Önt is aktívan bevonjuk a folyamatba

Mivel többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre, kezdve természetesen a megelőzésre vonatkozó tanácsokkal, a gyógyítás során kombinálni is tudjuk a különböző módszereket, és ezt minden esetben a beteggel egyeztetve tesszük. Mint minden betegség esetében, itt is fontos, hogy a beteg megértse az adott kezelési stratégiát, és együttműködésével támogassa annak sikerét. A kezelési lehetőségekről itt olvashat.


Szeretne egy életre megszabadulni az allergiától? Jelentkezzen be hozzánk!