Halláscsökkenéssel kapcsolatos problémája van? Jelentkezzen be hozzánk!

Az ép hallás óriási kincsünk

Ahhoz, hogy egy gyermek helyesen megtanuljon beszélni, és testi-lelki-értelmi fejlődése a lehető legzavartalanabb legyen, megfelelő hallásra van szüksége. Emiatt (is) nagyon fontos, hogy a halláscsökkenést időben észleljük és kezeljük. Egy halláskárosodással született gyermeknek nincs mihez viszonyítania, nem tudja milyen az ép hallás, ezért azt sem tudja adekvátan jelezni, hogy „valami nincs rendben”. A környezetében élők feladata, hogy észrevegyék, ha probléma van.

A halláscsökkenés fajtái

A halláscsökkenésnek többféle fajtája és fokozata van, lehet veleszületett, szerzett, átmeneti, maradandó stb. Gyanakodni kell és szakembert kell felkeresni, ha gyermekénél az alábbi tüneteket tapasztalja:

Csecsemőkorban (0-12 hó):

Hangos, hirtelen zajra nem reagál ,a közeli családtagok hangjára nem figyel fel, nem nyugszik meg tőle, fél éves kora után egyre kevésbé változatos a gagyogása.
12 hónapos kor körül nem utánozza a hangokat, nem jelennek meg az első egyszerű szavak.

Kisdedkorban (1-3 éves kor között):

Következetesen nem reagál az utasításokra, akkor sem, ha látszólag figyel,
megkésett, lassú beszédfejlődés.

Óvodás korban:

A gyermek gyakran visszakérdez, hangosan hallgatja a tévét, hangosabban beszél, mint a kortársai, beszéde nem tiszta, „problémás” viselkedés jelentkezik, lassabb fejlődési ütem

Iskolás korban:

  • Tanulási nehézségek, magatartásproblémák, visszakérdezések, befelé fordulás jelentkezik.
  • Fontos azt is tudni, hogy a fenti tünetek nem feltétlenül jelentenek halláskárosodást, de ennek lehetőségét a lehető leghamarabb ki kell zárni!
  • Gyermekeknél kevésbé számíthatunk arra, hogy maguktól jelzik a problémát. Kisebb életkorban a hiányos tapasztalat, illetve a nagyon jó alkalmazkodó képesség miatt. Nagyobbaknál pedig azért nehézkesebb a felismerés, mert esetleg megpróbálják eltitkolni, kisebbíteni a bajt korábbi rossz tapasztalatok miatt, a hallókészüléktől való félelem miatt.
Halláscsökkenés

Felnőttkorban:

Felnőttek általában azonnal észreveszik, ha hirtelen változik a hallásuk, többnyire nagyon zavarja a beteget a halláscsökkenés, ezért hamar jelentkezik. Nehezebb a felismerés, ha fokozatosan romlott a hallás. Ilyen esetben jellemzően a környezet jelzi először, hogy gond van.

Idős korban:

Az időskori halláscsökkenés is hosszú idő alatt alakul ki, gyakori probléma, ennek ellenére kivizsgálást tesz szükségessé.


Hallgasson orvosára!

A vizsgálatokat orvosi javaslatra célszerű elvégezni. Egyéb szakemberek -gyógypedagógus, óvónő, edző, stb.- észrevétele alapján „első körben” a fülészeti rendelést célszerű felkeresni, ugyanis a halláscsökkenést számos betegség okozhatja. Ezért a hallásvizsgálatokat meg kell, hogy előzze egy anamnézis felvétel és alapos fül-orr-gégészeti állapot felmérés. Így számtalan felesleges vizsgálattól kímélhetjük meg magunkat és gyermekünket egyaránt.

Bizonyos betegségek esetén, a méréseket például praktikusabb a gyógyulást követő időszakban megejteni.

Halláscsökkenéssel kapcsolatos problémája van? Jelentkezzen be hozzánk!