Megvizsgáltatná hallását? Jelentkezzen be hozzánk!

A hallás vizsgálatának tudománya

Hallásvizsgálat

Az audiológia a fül-orr-gégészet azon ága, mely kifejezetten a hallással foglalkozik.

Szakorvosi felügyelet

A hallásvizsgálatokat képzett audiológus szakasszisztens végzi el, azonban eltérés esetén a kezelési terv elkészítése szakorvosi feladat.

Milyen fajta vizsgálatokkal találkozhatunk?

Audiológia újszülött korban

Az újszülött kori szűrő hallásvizsgálat (OAE vagy TOAE) csecsemőkortól végezhető, objektív mérés. Ehhez nincs szükség a beteg visszajelzésére, de csak nyugodt állapotban végezhető el, legjobb spontán alvásban.

Az OAE mérést a születést követő napokban a szülőintézményben végzik, kötelező jelleggel. Ha ott erre nincs mód illetőleg intézményen kívüli születés esetén a szülők felkereshetnek egy magánrendelőt is, ahol térítési díj ellenében, de várakozási idő nélkül, egyszerűen kiszűrhető a halláscsökkenés.

A középfül vizsgálata

Tympanometria életkortól függetlenül végezhető, ez a középfül állapotáról ad felvilágosítást és mindössze pár másodpercet vesz igénybe.

Hangvilla vizsgálat

Hangvilla vizsgálatokkal a durva eltéréseket lehet kiszűrni, illetve a további mérésekhez adhatnak támpontot.

Tisztahang küszöb vizsgálat

Együttműködő gyermekkel - kb. 3 éves kortól- és felnőttekkel elvégezhető a tisztahang küszöb vizsgálat. Ez egy külön erre a célra kialakított, csendes szobában zajlik, számítógéppel vezérelt audiométer segítségével. Kétféle fülhallgató használatával különböző hangokat adunk felváltva mindkét fülbe, és a páciens visszajelzései alapján megállapítható a halláscsökkenés mértéke, illetve típusa.

Kisebb, félős, illetve nehezen kooperáló gyermekkel játékos formában, rajzokkal is el lehet a mérést végezni, de inkább csak szűrő jelleggel.

Mire figyeljünk, ha kisgyermek vizsgálatát tervezzük?

Érdemes azt is mérlegelni, hogy milyen napszakra kér időpontot, különösen, ha gyermeket vizsgálunk, hiszen nyugodt körülményekre van szükség a pontos eredményhez. A mérések egyike sem fájdalmas, de koncentrációt igényel minden korosztálytól. Körülbelül fél- egy órát mindenképpen szánni kell erre. Az esti időpont éppen azért nem is javasolt gyermekek esetében. Az sem szerencsés, ha a "kísérőként" érkező gyermek(ek)et is le kell kötni, esetleg egyfolytában fegyelmezni kell. Egy síró csecsemő például kivitelezhetetlenné teszi a vizsgálatot. Arról nem is beszélve, hogy a váróban telefonon trécselő házastárs mennyire zavaró tud lenni.

Megvizsgáltatná hallását? Jelentkezzen be hozzánk!