Ön is rekedtséggel küzd? Jelentkezzen be hozzánk!

Miért fontos a tiszta beszédhang?

Nemcsak azoknak az embereknek lényeges a hang, akik foglalkozásszerűen használják hangjukat, hanem mindenkinek. A rekedtes, halk beszéd megnehezíti az emberek közötti információ átadását. A színészeknek, pedagógusoknak, ügyvédeknek, politikusoknak, rádió és TV bemondóknak minden nap fontos a tiszta, erős beszédhang. Az énekesek már egy kis megfázásnál is érzik, hogy hangerejük, hangszínük megváltozik.

Mi a rekedtség?

A hang megváltozását, a hang tisztaságának vagy a minőségének, erejének eltérést nevezzük összefoglalóan rekedtségnek. Ha a hangszalag által képzett tiszta hanghoz zörejelemek társulnak, hangképzési zavarnak, diszfóniának nevezzük.

Mi okozhat rekedtséget?

A rekedtség hátterében az esetek egy részében szervi elváltozás, gége vagy hangszalag betegség áll, sérülés, gyulladás, jó- vagy rosszindulatú daganat.

Sokszor találkozunk olyan betegekkel is, akiknek hangképzési zavara, funkcionális eltérése van. Ennek hátterében legtöbbször a hang túlerőltetése áll. Ha a betegnek dolgoznia kell, hangját nem tudja kímélni, túlerőlteti, ill. helytelen technikával képez hangot. Ilyenkor a hangszalagok záródása nem megfelelő, vagy erőltetett, un. spasztikus hangképzés alakul ki.

Miért és mikor kell szakorvoshoz fordulni?

Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy megfázás, torokgyulladás után, ha a rekedtség 3 hét alatt nem szűnik meg, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, mert a háttérben komoly, életveszélyes betegség, daganat is lehet, amelynek korai diagnózisa és kezelése megelőzheti a betegség súlyos kimenetelét. A korán felismert betegség jól, nagy eséllyel és káros következmények nélkül kezelhető.

A későn felismert betegség esetleg csak csonkító műtéttel, a beszédhang elvesztésével gyógyítható.

Kinek kell rendszeres gégészeti ellenőrzésre járnia?

Tanácsoljuk, hogy aki hosszú évek óta dohányzik, vagy rendszeresen tömény alkoholt fogyaszt, évente egyszer akkor is jelentkezzen a szakorvosnál rákszűrésre, ha nincs panasza.

Ön is rekedtséggel küzd? Jelentkezzen be hozzánk!