Horkolását vagy tartós orrdugulását meg szeretné szüntetni? Jelentkezzen be hozzánk!

Megszüntetjük a horkolását

Hogyan történik a beavatkozás?

Horkolás

A rádiófrekvenciás beavatkozás a horkolásgátlást a laza, gyakran a korral megereszkedő és ezáltal a ki-, vagy belégzés során zavaróan rezonáló garat szöveteinek célzott helyen történő feszesítésével éri el.

A krónikusan tömegessé vált mandula szövetbe vezetett rádiófrekvenciás elektród hőhatással, a körülírt területen koagulál, zsugorít, így a mandulák mérete csökken.

A helyi érzéstelenítésben végzett műtét fájdalmatlan. Amennyiben indokolt, a megnyúlt nyelvcsap rövidíthető, a horkolás során rezonáló laza lágyszájpad feszesíthető, a tömeges nyelvgyök mérete csökkenthető.

Mire kell számítani a horkolásgátló műtétet követően?

A beavatkozást követő napokban torokgyulladás-szerű fájdalom, kis helyi duzzanat kialakulhat. A végleges állapot kialakulása 4-8 hétig tarthat. Egyes esetekben a kívánt hatást az eljárás megismétlésével tudjuk elérni.

Véget vetünk tartós orrdugulásának

Orrkagyló kisebbítés szike, vérzés és orrtamponálás nélkül

A makacs orrdugulás gyakori oka az orrkagylók – orrüregen belüli – krónikus megnagyobbodása. Ez az állapot – az orrdugulás mellett – horkolással, ismétlődő arcüreggyulladással is járhat. A szokásos sebészi eszközökkel végzett, az utóvérzés veszélye miatt kórházi bentfekvést igénylő orrkagyló kisebbítés ma már a múlté. A hagyományos műtéttel szemben - a nyálkahártya felület ép marad, változás csak a valóban túltengő szövetekben következik be.

Hogyan zajlik az orrkagyló műtét és mi várható utána?

A beavatkozás fájdalmatlan, az előzetes érzéstelenítő vattacsíkok behelyezése, és a további érzéstelenítő bevezetése járhat kellemetlen érzettel, de korántsem annyira, mint a fogászaton… A rádiófrekvenciás műtét során nem az orrkagyló szöveteinek kimetszése a cél, hanem zsugorítással érjük el a kagylók térfogatának csökkenését. Helyi érzéstelenítésben szondát vezetünk a túltengő szövetekbe, ahol meghatározott frekvenciájú rádióhullámok hőhatása hegesíti a megcélzott területet. Érzéstelenítéssel együtt a beavatkozás kb. fél órát vesz igénybe. A műtét után néhány napig átmeneti duzzanat következik be, majd fokozatosan javul az orrlégzés, a végleges gyógyulás maximum 6 hetet vesz igénybe.

Mi az a rádiófrekvenciás műtét?

Rádiófrekvenciás műtétFájdalommentes beavatkozás elektróda segítségével 

A rádiófrekvenciás hullámok olyan szöveti elváltozást hoznak létre, amelyek eredményeképpen a hő a hullámok útjában lévő sejtek szerkezetét felbontja és elpárologtatja. A beavatkozást egy finom dróttal – az úgynevezett sebészeti elektróddal – hajtjuk végre. 

Milyen előnyei vannak a többi műtéti technikával szemben?

A rádióhullám kezelés előnye a lézeres, vagy sebészi megoldással szemben többszörös:

  • ambulánsan végezhető, a beteg számára minimális megterheléssel jár
  • kíméletesebb a szövetekkel, nincs szükség erős hőhatás alkalmazására
  • nincs húzás, nyomás, sebzés a kezelendő szöveteket borító nyálkahártyán, amennyiben az orrlégzés javítása vagy horkolásgátlás a cél
  • nincs sebhely, forradás

Milyen panaszok esetén segít ez a beavatkozás?

Az Egészségcentrumunkban ambulánsan végzett rádiófrekvenciás műtétek célja a horkolásgátlás, az orrlégzés javítása, továbbá a nyálkahártya, vagy a bőr kisebb elváltozásainak megszüntetése.

 

Horkolását vagy tartós orrdugulását meg szeretné szüntetni? Jelentkezzen be hozzánk!