Szeretne egy életre megszabadulni az allergiától? Jelentkezzen be hozzánk!

Amikor saját védelmi rendszerünk túlságosan hevesen reagál

Egyes emberek immunrendszere furcsán működik. Ahelyett, hogy csakis az ártó környezeti tényezőkkel szállna hadba, a szervezet számára ártalmatlan "idegenekkel" szemben is felveszi a fegyvert, mint például a házipor, virágporok, egyes étel összetevők. Ilyenkor beszélhetünk allergiás reakcióról.

Mi is az az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlérzékenysége az allergéneknek nevezett kiváltó anyagokkal szemben. Az elmúlt húsz évben az allergiás betegek számának drámai növekedését észleltük Európa-szerte.

Teszünk ellene?

Felmérések szerint csak a betegek egynegyede kap megfelelő kezelést panaszaira. Allergológiai szakrendelésre tízből csupán egy beteg jut el, pedig a helyes diagnózis és a korai terápia csökkentheti vagy megelőzheti a súlyosabb egészségkárosodást.

Mik a legfőbb kiváltó okok?

  • Szemei hirtelen viszketni kezdenek, ha olyan házba lép, ahol macska, vagy kutya is lakik?
  • Nem tud őszintén élvezni egy gyönyörű szeptemberi kirándulást, mert folyton prüszköl a szabadban?
  • Törtek már Önre allergiás rohamok darázscsípés esetén?

Leggyakrabban az alábbi okok vezethetnek különböző allergiás tünetek kialakulásához:


Allergén specifikus immunterápia (rövidítve SIT vagy SLIT)

Miért ajánlott?

Immunterápia
  • Egy életre szól - az immunterápiás kezelés eredménye hosszú távon, egész életére megszabadítja Önt az allergiás tünetektől,
  • Célzott megoldás - a kezelés hatóereje egyértelműen fókuszálható a problémás területre és pont ott fejti ki a hatását, ahol erre szükség van,
  • Bizonyítottan működik - az allergénspecifikus immunterápia hatásosságát dokumentálták rovarcsípés, különböző pollenek, háziporatka, penészgomba és állati szőr okozta allergiában,
  • Fájdalommentes - a gyógyszerek nyelv alá csepegtetős, vagy szopogatós tabletta formájában is elérhetőek,
  • Elérhető az ára - nem kell százezreket ráköltenie egy olyan kezelésre, aminek bizonytalan a kimenetele.


Szeretne egy életre megszabadulni az allergiától? Jelentkezzen be hozzánk most!


Mit jelent a "kutyaharapást szőrével"?

Allergiás betegségek ma ismert, legkorszerűbb gyógymódja, és egyben oki kezelése az allergénspecifikus immunterápia. 3-5 éven át folyamatosan alkalmazandó annak érdekében, hogy tartós tünetmentességet biztosítson. A valóban "kutyaharapást szőrével" kezelés lényege az, hogy - magával az allergénnel kezelve - megtanítjuk a szervezetet arra, hogy a későbbiekben tolerálni tudja az adott allergént. Injekciós, szopogatós tabletta, illetve nyelv alá cseppentendő oldat formájában elérhetők az immunterápiás gyógyszerek.

További jótékony hatása

Szénanátha kezelése esetén az allergén immunterápia megakadályozza az asthma kifejlődését, hosszantartóan enyhíti a tüneteket, és csökkenti az esetleges újabb allergia kifejlődésének esélyét.

Hogy zajlik a kezelés?

A legalább három évig tartó kezelés során a betegek először növekvő dózisú allergénkivonatot kapnak, majd fenntartó adag szükséges ahhoz, hogy az allergiás tünetek mérséklődjenek. A SIT során az adott allergénre célzottan befolyásoljuk az immunválaszt.

Az okokat szünteti meg, nem csupán a tüneteket enyhíti

Az allergénspecifikus immunterápia tehát oki terápiát jelent, amely egyúttal idejében meggátolja az allergiás gyulladásos reakciót. Hatásmechanizmusa alapján a SIT az egyetlen olyan kezelési módszer, amely pozitivan befolyásolja az allergia lefolyását, és megelőzi, megakadályozza az asthma kialakulását.

Ki kaphat allergén immunterápiás kezelést?

Immunterápia

Az allergológus szakorvos minden beteg esetében egyedileg mérlegeli, hogy - több tényezőt figyelembe véve - a páciens alkalmas-e az immunterápiás kezelés megkezdésére. Allergiás nátha, allergiás szemtünetek, tüneti szerekkel teljes mértékben kontrollált allergiás asthma jelentheti a kezelés javallatát.

Nem alkalmazható mindenkinél

Az allergén specifikus immunterápia azoknál a pácienseknél indítható, akiknél a tüneteket okozó allergének elleni specifikus IgE antitestek kimutathatók. Ez az alkar bőrén végzett bőrteszt, vagy vérvételt követő laboratóriumi vizsgálattal lehetséges.

Gyermekkorban általában 5 éves kortól alkalmazhatjuk az immunterápiás kezelést. 

Szakorvosi felügyelet

Az immunterápiás kezelést allergológus szakorvos indítja és felügyeli. Az immunterápiás gyógyszer adagjának meghatározása sok esetben egyénre szabott lehet. A kezelés idejének meghatározása, a dózis beállítása, és a beteg állapotának követése, azaz a terápia sikerének feltétele: a szakorvosi felügyelet.

A szakmailag igazolt eredmények és pozitív tapasztalatok mellett nehezen érthető, hogy a magyar társadalombiztosítás jelenleg még nem támogatja az allergén immunterápiás készítményeket, tehát a betegeknek a gyógyszer teljes árát kell kifizetniük a patikában. Ezzel együtt - néhány éves távlatban - az immunterápia költsége kedvezőbb, mint a tüneti szerekkel történő kezelésé.


Szeretne egy életre megszabadulni az allergiától? Jelentkezzen be hozzánk!