Hatékony gyógymódot keres arcüreggyulladásra? Jelentkezzen be hozzánk!

Egy kis anatómia

Az orrmelléküregek szoros anatómiai kapcsolatban állnak az orrjáratokkal, ezért az orrüregben kialakuló gyulladás (nátha vagy rhinitis) könnyedén tovaterjedhet a melléküregekbe. A köznyelvben csak az arcüreg és a homloküreg gyulladás megnevezés használatos, és kevéssé ismert, hogy ez még nem a teljes melléküreg rendszer.

A jobboldali ábrán mutatjuk a részleteket:

  1. Homloküreg (Sinus frontalis) – kisgyermekkorban még nincsen kifejlődve, felnőttkorban pedig igen változatos méretű lehet.
  2. Rostaüreg-rendszer (Cellulae ethmoidales) – vékony csontlemezekkel elválasztott, kisebb üregek rendszere a két szem között hátrafelé húzódik.
  3. Iköböl (Sinus sphenoidalis) – aszimmetrikus, középvonalban elválasztott, a koponyánkban mélyen található üreg.
  4. Arcüreg (Sinus maxillaris) – a középső és alsó orrkagylók között nyílik az orrüregbe. Gyulladását nemcsak az orrüreg, hanem nagyon gyakran az üregbe belenyúló hátsó-felső fogak gyökereinek gyulladásos folyamata tartja fenn.

Az arcüreggyulladás kialakulása

Főbb okok

Az orrnyálkahártya duzzanata – akár a nátha kezdeti stádiumában – a melléküregek szájadékát elzárhatja, az üregben vákuum alakulhat ki, ami gyulladás nélkül is rendkívül kellemetlen fájdalommal jár. Amennyiben kórokozó – vírusos, bakteriális, ritkábban gombás folyamat – terjed be, a köznapi értelemben vett heveny gyulladás (akut sinusitis) alakul ki, amelyet markáns tünetek kísérnek, erős orrdugulás, orrváladékozás, feszítő fájdalom, esetleg láz. Figyelem, nemcsak arc-, homlok-, hanem fejtető-, illetve tarkótáji fejfájás is jelezhet melléküreggyulladást.

Tartós gyulladás

A melléküregek szűk nyílásain át a gyulladásos váladék nehezen ürül az orrüregbe, így felhalmozódva erősíti a tüneteket.
Nem teljesen kikezelt, vagy akár a kezelés ellenére – 12 héten túl - tartóssá váló gyulladást idült, vagyis krónikus sinusitisnek nevezünk. A krónikus betegséget bizonyos időközönként fellángoló heveny epizódok kísérik.
Leggyakoribb a rostaüregek és az arcüreg, ritkább a homloküreg és az iköböl gyulladása.

A diagnózis alapjai

Milyen vizsgálatok várnak Önre?

A melléküregek diagnosztikájában legfontosabb szerepe – a beteg szubjektív panaszainak kikérdezése mellett – az orrüreg, orrjáratok alapos áttekintésének van. Az orrtükrözés során vizsgáljuk az orrnyálkahártya küllemét, duzzadtsági állapotát, az anatómiai viszonyokat, azt, hogy a melléküregek felé szabad-e az átjárás, és található-e bármiféle váladék. A vizsgálatot gyakran endoszkóppal végezzük. Váladékcsorgás esetén lehetőség van a váladékból mintavételre, és abból mikrobiológiai tenyésztéssel a kórokozó azonosítására. A hagyományos „arcüreg röntgen” felvétel ma már elavultnak számít: nem ábrázolódik rajta az összes melléküreg, pontos állapotfelmérésre alkalmatlan. Ugyanez a probléma az ultrahang vizsgálattal is: a rostaüregek, amelyek gyakran érintettek, illetve az iköböl technikailag nem vizsgálhatók ezzel a módszerrel. A képalkotó vizsgálatok közül – amennyiben indokolt – elsősorban arckoponya CT felvételt készíttetünk.

Ma már lehetőség van háromdimenziós, igen részletgazdag képet adó CT vizsgálatot végeztetni. Lényeges tudni azt is, hogy a CT önmagában nem jelent diagnózist, és fül-orr-gégész tanácsa nélkül, saját ötlettől vezérelve nem szerencsés ilyen vizsgálatra menni: a szakorvos minden esetben úgy értékeli a felvételeket, hogy közben ismeri a beteg panaszait és az orrüreg aktuális állapotát.

A melléküreggyulladások kezelésének főbb alapelvei

  1. az orrdugulás csökkentése, az orrlégzés helyreállítása és az orrjáratok, a melléküregek szájadékainak szabaddá tétele érdekében
  2. az esetleges kórokozók elleni küzdelem, gyulladáscsökkentő kezelés
  3. a keletkezett váladék és azzal együtt a kórokozók eltávolítása
  4. a kísérő tünetek mérséklése.

Mindezekhez többféle hatóanyagú orrcsepp, orrspray, sóoldat, gyógyszerek, gyógytermék, segédeszköz, természetes gyógymód áll rendelkezésre, és a kívánt eredményt többnyire ezek kombinációival sikerül elérni. Műtéti megoldásra is szükség lehet, de ez természetesen csak végső megoldásként jöhet szóba.

 

Hatékony gyógymódot keres arcüreggyulladásra? Jelentkezzen be hozzánk!