Mindennapi orrcsepp függőségünk

Orcsepp

„…a kábítószerkérdésnek Magyarországon sokkal kisebb a jelentősége, mint amekkorát ebből a politika és a sajtó csinál. A számadatok is azt mutatják, hogy 20 ezer drogfüggő van. Na, de van 60 ezer nyugtatószerfüggő, 25 ezer orrcseppfüggő, 100 ezer hashajtófüggő, 150 ezer játékszenvedélyes és 800 ezer alkoholista."

Autentikus forrásból,  Zacher Gábortól, a „Mindennapi függőségeink” című előadásból származnak az előbbi mondatok, és – nem alábecsülve a többi függőség problémáját – ezúttal a tisztes létszámú orrcseppfüggő csapattal szeretnék foglalkozni. Magam is megdöbbentem, hogy milyen sokan vannak, igaz, gyakorlatilag mindennapos panasz a fül-orr-gégészeti rendelésen az orrcsepp túlhasználat, és az abból eredő  tartós orrdugulás.

Írásom célja, hogy lehetőleg senki ne gyarapítsa a 25 ezres tábort, és, hogy rendet tegyünk a „mit szabad, és mit nem” kérdésében.

Fogyasztói társadalmunk nagyszerű vívmányaként megszámlálhatatlan fajtájú orrcsepp, vagy spray kapható recept nélkül a patikákban, drogériákban. A gyógyszergyárak intenzív reklámja előtérbe is tolja egyiket-másikat, ráadásul, néha megtévesztő ajánlással.

Nagy a választék gyors hatású, orrdugulást, azaz orrnyálkahártya duzzanatot csökkentő orrcseppekből, spraykből. Felnőttek és gyermekek is használhatják,  a fő hatóanyaguk xylometazoline, oxymetazoline, tramazoline, naphazoline vagy phenylephrine. Gyors enyhülést adnak heveny náthában, melléküreg gyulladásban azáltal, hogy szabaddá válik az orrlégzés, az orrváladékot könnyebben ki tudjuk fújni. Használatuk azonban – a betegségtől függően – csak 7-10 napig engedélyezett. (Fül-orr-gégészeti, allergológiai praxisomban kivételesen előfordul, hogy ennél hosszabb alkalmazás szükséges, de ez csak szigorúan ellenőrzött feltételek között lehetséges.)  Az előírtnál hosszasabb használat vezethet függőséghez, ami a következőkben nyilvánul meg: az orrcsepp hatóidejének letelte után újra, a korábbinál még erősebb orrdugulás kezdődik, az orrcsepp használó nem tudja megállni, hogy ne cseppentsen ismét, hiszen gyors megkönnyebbülést hoz az akció. …és így megy ez tovább, sokszor hónapokig, sőt, évekig is. Mintha „kábítószer” lenne az orrnyálkahártya számára a lohasztó orrcsepp – hiányában megvonási tüneteket produkál a páciens. Tapasztalatom szerint, különösen veszélyesek az eukaliptusz, mentol, kámfor hozzáadásával kombinált orrsprayk, mert ezeknek még kellemes aromája is késztet az újabb használatra. Nemcsak az orrnyálkahártyát rombolja a gyógyszer túlhasználat, hanem a keringési rendszerre is veszélyt jelenthet vérnyomás és pulzusszám emelkedés formájában.

Szénanáthás betegek figyelem! Az allergiás gyulladás csökkentésére szolgáló, 7 napon túl is bátran használható orrsprayk csak receptre kaphatóak. A szezonális szénanáthás tünetek  tavasztól őszig általában több héten keresztül is fennállnak, ezért ilyenkor a gyors hatású, recept nélkül kapható orrcseppek nem oldhatják meg a panaszokat a hozzászokás veszélye nélkül. Bizonyos, „allergia” megjelöléssel vásárolható, kevert orrsprayk szintén tartalmazhatnak veszélyes hatóanyagot, ezért egyes kombinált orrsprayk sem alkalmazhatóak 7 napnál tovább.

Még egy megjegyzés a keverékekkel kapcsolatban: keresztallergia esélye miatt pollenallergiás betegek számára ellenjavallt  kamilla tartalmú orrspray használata.

A kizárólag sóoldatot tartalmazó orrsprayk bátran használhatóak korlátlan ideig is. Egy héten túl fennálló orrdugulás, vagy már kialakult orrcsepp függőség esetén az orrüreg vizsgálata, fül-orr-gégészeti kezelés indokolt.