Külföldi tudományos cikkek a sóoldatos orröblítés mellett

Rövid szakirodalmi áttekintés Dr. Juhász Zsuzsanna magyarázataival és megjegyzéseivel

Neves amerikai, angol, német, francia, lengyel, ausztrál és orosz klinikákon, kutatóintézetekben és kórházakban készültek azok a tudományos közlemények, amelyekből a legérdekesebb részeket igyekeztem kiragadni. Az elismert szerzők sok tekintetben - természetes módon - különbözően vélekednek, de egy dologban egyetértenek: a sóoldatos orröblítés egy igen hatékony és kockázatmentes kezelés.

Nehéz megmondani, hogy melyiknek, de talán az akuthoz képest a krónikus rhinosinusitisnek nagyobb irodalma van: Kezdjük egy ilyennel:

 • Nasal irrigation with or without drugs: the evidence kiemelve belőle: Physiologic saline irrigation is beneficial in the treatment of symptoms of CRS. Ezt nem egy alagsorban működő fül-orr-gégészeti rendelőből kürtölték világgá, hanem innen: Department of Otorhinolaryngology-Head and Neck Surgery, Hospital of the University of Pennsylvania, University of Pennsylvania School of Medicine, Philadelphia, Pennsylvania, USA.

 • az acut sinusitisről 19 tanulmányt összesítő cikk Angliából, kiemelve belőle: ...effectiveness and safety of the following interventions: antibiotics (amoxicillin, amoxicillin-clavulanic acid [co-amoxiclav], doxycycline, cephalosporins, macrolides; different doses, long-course regimens), antihistamines, decongestants (xylometazoline, phenylephrine, pseudoephedrine), saline nasal washes, ...

 • Mégis, a sóoldatos öblítést mindkét betegségcsoportban hatékonynak minősítik, nem is akárkik, hanem a következő intézmény Németországban: Institut für Medizinische Statistik, Informatik und Epidemiologie (IMSIE). És a cikk a következő: What is the Evidence for Non-Antibiotic Drug Therapy of Rhinosinusitis?, kiemelve: there is evidence that the application of saline solutions is useful not only for chronic but also for acute rhinosinusitis.

 • Ezek ott Londonban (University College London Medical School,) képesek voltak egészséges! önkénteseket is sóoldatos orrmosásnak alávetni, hogy később a gyulladásos paraméreket is vizsgálni tudják ilyen módon: Intersession repeatability of a novel nasal lavage technique.

 • No, lám, ebben az „aprócska” memphisi gyermekkórházban - LeBonheur Children's Medical Center, Memphis, TN, USA - azt is tudni vélik, hogy allergiás és nem allergiás rhinitisnek egyaránt adjuváns terápiája a sóoldatos kezelés: Management of rhinitis: allergic and non-allergic, kiemelve: Adjunct therapy includes decongestants and nasal saline.

 • Szívem csücske Karlsruhe, itt töltöttem jónéhány hónapot, és most sem hagy cserben ezzel a szép tanulmánnyal a Städtisches Klinikum Karlsruhe, HNO-Klinik - gyermekeknél és felnőtteknél is hatékonynak találtatik a Nasal douching in acute rhinosinusitis, kiemelve a konklúzió: Nasal douching with saline solutions can be recommended for adults with acute rhinosinusitis (grade of recommendation A), in addition to the standard medication in children with acute rhinosinusitis (grade of recommendation A) and to prevent recurrent infections (grade of recommendation B).

 • A varsói fül-orr-gégeklinikán vadul hisznek a sóoldatos öblítés jótékony hatásában. Még cikket is szenteltek ennek megerősítésére: Use of isotonic NaCl solution in patients with acute rhinosinusitis, kiemelve: isotonic solution (0.9% NaCl) should be recommended for nasal douching. Ez már tényleg durvaaaaaa...!

 • Nyomatékosan felhívja a figyelmet a felesleges antibiotikumhasználat elkerülésére a következő amerikai (nem szváziföldi!) cikk: Rhinosinusitis diagnosis and management for the clinician: a synopsis of recent consensus guidelines, és egyúttal hivatkozik az európai fül-orr-gégészet „Bibliájára”, Clinical Practice Guideline: Adult Sinusitis, the European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2007, amelyben acut és chronicus sinusitis kezelésére egyaránt javasolt a sóoldatos öblítés.

 • Aztán itt vannak a spájzban az oroszok: nem átallanak adenoiditist kezelni sóoldattal: A novel view of prophylaxis and treatment of chronic adenoiditis in children - ők már hypertoniás oldattal is kísérleteznek...vajon miért nem dobják be mindjárt a műtőbe a lurkókat, ... ki érti, hát nem tökéletes megoldás az adenotomia??? Ja, hogy az adenoid immunkompetens szövet? Érdekelt ez valakit kis hazánkban az elmúlt negyven évben?

 • Ausztráliában is fontosnak tartják a helyi kezelést, itt tart Sydneyben a fül-orr-gégészet: Current concepts in topical therapy for chronic sinonasal disease, kiemelve: High-volume irrigation under positive pressure and in head-down positions is important for effective delivery and mechanical action of topical solutions. Ők már majdnem feltalálták a Proetz kezelést, csak még nem tudják, hogy nem pozitív nyomást kell alkalmazni...

 • A bőség zavara miatt már csak egy jelentéktelen internetes újság: Mayo Clinic Proceedings. Rhinosinusitis Diagnosis and Management for the Clinician: A Synopsis of Recent Consensus Guidelines. Ezt a cikket minden fül-orr-gégészet továbbképzésen részletesen át kellene rágni. Nemcsak a terápiás szemlélet, hanem azon tények miatt is, amelyek helyet kaptak az utóbbi 10 év fül-orr-gégészeti szemléletében.

 • Mi is a helyzet gyermekkorban?
  A franciák szerint: location of rhinosinusitis varies with age, ethmoïditis being the first location…azaz ne keresgéljünk ott az ultrahanggal, ahol nincsen mit keresni! Sőt idáig merészkednek: Rhinosinusitis in children is mainly caused by virus. Cikk: Acute rhinosinusitis in children.

...és a keresés közben egy amerikai közleményre bukkantam, ahol nem átallottak 34 gyermeket sóoldatos orröblítésnek alávetni 6 héten keresztül, ahelyett, hogy rögtön megoperálták volna őket. Milyen eredménnyel? Itt ez áll: Once-daily intranasal irrigation for 6 weeks is safe and equally effective in the treatment of pediatric CRS using saline or saline plus gentamicin, and QoL was significantly improved after 3 weeks of irrigation in both groups. High tolerance, compliance, and effectiveness of irrigation support its use as a first-line treatment for pediatric CRS before considering surgical intervention. A végén egyetlen gyermeket kellett megoperálni. A többi 33 nyilván nagyon bánkódott amiatt, hogy nem látta meg a műtőlámpákat. Állítólag 90%-uk jól tolerálta a mindennapi kezeléseket, egyikük sem fulladt meg, sőt arról sem szól a fáma, hogy a szülők feljelentették volna a kórházat a műtét elmaradása miatt. A cikk: Safety and efficacy of once-daily nasal irrigation for the treatment of pediatric chronic rhinosinusitis.

West Virginiában úgy tudják, hogy a gyermekkori CRS jobban gyógyítható endoscopos sinus surgery módszerével, mint adenotomiával!!!!
Lassan odáig is jutunk, hogyha műtét szükséges, akkor legalább ne feleslegesen történjen.

Végül pedig egy 2014-es összefoglaló: amely a Kansasi orvosegyetem teljes terjedelmében átböngészhető közleménye. Csak a végkövetkeztetését idézzük, amiben minden benne van...

Nasal irrigation is effective as a first line treatment for pediatric CRS and also for recurring nasal symptoms. Use of once daily nasal irrigation for a 6-week period is effective and leads to symptom resolution as well as minimize the need for sinus surgery. Patients with symptoms of CRS, even when refractory to other medical therapies with or without adenoidectomy, should consider nasal irrigation before consideration for FESS. Routine use of CT scan for diagnosis and documentation of reversal of mucosal thickening after irrigation should be avoided.

...és ez csak egy gyors csemegézés a PubMed adatbázisából.