A Proetz-kezelésről orvoskollégáknak

Mindannyiszor öröm számomra, ha a Proetz-kezelés felől érdeklődnek tőlem, főként, ha orvoskollégák teszik ezt. Sokan megtalálják és tanulmányozzák e honlapot, amit megtiszteltetésnek veszek. A módszer ismertetésekor hiteles, elismert forrásokra, objektív tényekre és többéves személyes tapasztalatra támaszkodtam. Ezért bízom benne, hogy az itt és a kapcsolódó oldalakon található információkat hasznosnak találják azok a fül-orr-gégész kollégák is, akik részleteiben, vagy esetleg egyáltalán nem ismerik e kezelést, illetve nincsenek ezirányú személyes élményeik.

Ehelyütt is fontos megerősíteni, hogy a Proetz-kezelés nem a kuruzslás vagy a parajelenségek tárgykörébe tartozik, hanem meghatározott típusú orrmelléküreg gyulladások kezelésében, orvosok által alkalmazott, eredményes gyógymód.

Ajánlások, irányelvek, hazai cikkek

A nemzetközi ajánlások figyelembe vételével, magyar orvosok számára kidolgozott szakmai, klinikai irányelvek acut rhinosinusitisre (heveny orrmelléküreg gyulladásra) vonatkozó kezelési ajánlásai között elég magas, ún. I/b. evidenciával szerepel mind a sóoldatos orrmosó, orröblítő kezelés, mind az arcüregöblítés. Összehasonlításképpen a helyi száraz meleg (infra-, solluxlámpa) IV. szintű evidenciával bír. Ennyit dióhéjban a hivatalos szakmai ajánlásról.

Amire mi, orvosok a hivatalos ajánlásokon túl, és a saját tapasztalatainkon, ismereteinken kívül támaszkodhatunk, azok az adott témában jártas kollégáink cikkei, előadásai, közleményei. Szerencsére ilyenből is akad néhány a szakma prominens magyar képviselőitől:

  • Prof. Dr. Miriszlai Ernő: Gyermek fül-orr-gégészeti útmutató háziorvosoknak
  • Dr. Katona Gábor: Sinusitis gyermekkorban
  • Dr. Ablonczy Mária, Prof. Dr. Fekete György, Dr. Somi Ildikó, Prof. Dr. Dávid Ágoston: Nasopax orrspray a nátha szövődményeinek  megelőzésére

Kiegészítés a módszer fizikai hátteréhez

Proetz-kezelés

Egy, a módszerben kétkedő kedves kollégám nem tudta értelmezni a Proetz-kezelés általános bemutatásában összefoglalt fizikai összefüggéseket. (Lásd Mi a Proetz-kezelés lényege?)

Nyilván egy praktizáló orvostól nem várható el, hogy az élettani ismereteken túl az orvosi beavatkozások fizikai alapjaival is tisztában legyen. Bevallom, a Proetz-kezeléssel való ismerkedéskor nekem is át kellett ismételnem Boyle-Mariotte törvényét. Ebben, a kezelésről szóló eredeti könyvön kívül mérnök-kandidátus férjem, Dr. Juhász Csaba és az ELTE nyugalmazott fizikatanára, Dr. Poór István voltak segítségemre. Életem párja, és a Tanár úr – aki maga is „áldozata” volt a kezelésnek – helytállónak tartják Proetz professzor eredeti fizikai magyarázatát, amely a képre kattintva tekinthető meg.

Természetesen lehet velük vitatkozni erről a témáról...

Mikor alkalmazható a kezelés?

Tapasztalatom szerint a Proetz-kezeléssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy pontosan kell felismerni azokat az eseteket, amikor alkalmazzuk. Fontos, hogy a kezelés javallatát minden esetben fül-orr-gégész állapítsa meg, előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően. Gyógypedagógus által elvégzett, rossz eredményű beszédértés teszt, vagy önmagában egy „hiperaktív” gyermek nem képezi egyértelmű javallatát a Proetz-kezelés elvégzésének.

Lényeges tudni azt is, hogy egyetlen kezeléstől nem lehet meggyógyulni. Sőt, az is előfordul, hogy az első 1-2 öblítés hatására még felerősödnek a tünetek, majd ezután javul fokozatosan a beteg állapota. Minden esetben sorozatkezelésre van szükség, átlagban 8-10 alkalommal, eleinte lehetőleg minél sűrűbben. A melléküreggyulladások közül legeredményesebben az ún. rostasejtek gyulladása gyógyítható ezzel a módszerrel.

Eredmények

Végül, hogy a száraz tényeket színesítsem, álljon itt néhány vélemény olyanoktól, akik testközelből ismerhetik a Proetz-kezelést.

Ne vegyék tolakodásnak, ha saját tapasztalatommal kezdem.

Elsőként három gyermekem sikeres kezelése kapcsán győződtem meg arról, hogy „kockázatok és mellékhatások” nélkül lehet elhárítani a gyermekközösségekben rendszeresen begyűjtött "átkos kórságokat". Balázs fiam, aki miatt tulajdonképpen elsajátítottam a Proetz-kezelés elméletét és gyakorlatát, igazi „füles” gyereknek indult. Sorozatos középfülgyulladása és elhúzódó náthája, azaz rostasejt-gyulladása az első sorozatkezelés óta, másfél éve már csak rossz emlék. Mindez antibiotikum és egyéb kúpok, pirulák nélkül.  A korábban az orrporszívózás elől visítva menekülő fiaim (de még kamasz lányom is!) készségesen asszisztálnak, ha mégis benáthásodnak, és ezért „öblítésre” van szükség. Én pedig örülök, hogy nem stresszes, nem megterhelő, és legfőképpen nem szövődményes számukra a gyógyulás.

A Proetz-kezeltek írják című oldalon öten számolnak be önmaguk, illetve gyermekük kezelése kapcsán szerzett személyes tapasztalataikról és a módszer eredményességéről.