Szakmai protokoll a sinusitisről

A krónikus, illetve az akut rhinosinusitisre vonatkozó szakmai irányelveket bárki elolvashatja a neten, a kollégák számára viszont kifejezetten ajánlott a tanulmányozásuk!

EPOS 2020 Európai szakmai szervezetek együttes szakmai állásfoglalása a rhinosinusitisek és orrpolipozitás diagnosztikáját, kezelését illetően (https://www.rhinologyjournal.com/Documents/Supplements/supplement_29.pdf)


A kórképek összetettségének megfelelően terjedelmes, de rendkivül hasznos útmutatás.

Az akut esetre egyelőre még a régi ajánlás van érvényben, de a krónikus rhinosinusitisre vonatkozó, (CRS) szakmai ajánlás: Eü. Közlöny 72(7):1151-1218, 2022. április 29. idén végre megjelent.

 

Az orrmosás sóoldattal hatékony terápia a CRS (idült melléküreggyulladás) kezelésében (A, D).

CRSsNP-ban (idült melléküreggyulladás orrpolip nélkül) minden fokozatban és posztoperatív céllal is hatékony (Ia, A). Az operált és tágabb szájadékú üregekbe könnyebben jut be a sóoldat és egyéb lokális szerek, mint műtét előtt. CRSwNP-ban (idült melléküreggyulladás orrpolippal) ugyancsak minden fokozatban ajánlja az algoritmus, de az evidenciák gyengébbek (Ib, D).

Gyermekek esetében: metaanalízis bizonyítja, hogy a monoterápiaként alkalmazott sóoldatos orrmosás hatékony, valamint jótékony kiegészítő kezelés is

5.2.8. Orrmosó, orröblítő kezelés. Fiziológiás vagy hypertoniás sóoldatot, valamint tengervízből készült spray-ket alkalmazhatunk a váladék eltávolításának könnyítése, a nyálkahártya regenerációjának segítése céljából